f
n
m
e


 

Despre noi


Egalitatea de gen trebuie sã constituie un obiectiv central al oricãrei democratii care doreste sã ia mãsuri ca opiniile femeilor si bãrbatilor sã se bucure de aceeasi greutate si influentã.

A milita pentru drepturi reale pentru femei înseamnã sã tindem cãtre o societate care sã dea dovadã de generozitate si de o tolerantã care poate crea drepturi cetãtenesti depline si egale pentru toti.

 
Campania "12 din 12" pentru ratificarea Conventiei 189/2011 în 12 tari, pâna la sfârsitul anului 2012

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" solicită Guvernului României să declanşeze de urgenţă procedura de ratificare a Convenţiei OIM 189/2011 referitoare la munca decentă pentru lucrătorii casnici.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" prin Comisia de Femei se alătură campaniei "12 din 2012" pentru munca decentă a muncitorilor/muncitoarelor casnice organizată de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor.

Federatia Nationala Mine Energie se alatura demersurilor organizate de CNS "Cartel ALFA" in vederea ratificarii.

Convenţia adoptată de OIM completată de Recomandarea 201 cu privire la munca decentă pentru lucrătorii casnici, acordă milioanelor de muncitori casnici posibilitatea de a se bucura de toate drepturile lucrătorilor în general. Aceasta prevede recunoaşterea legală a muncii casnice ca formă de activitate profesională, extinderea drepturilor la toţi lucrătorii casnici, previnirea cazurile de încălcare a acestor drepturi şi garantarea desfăşurării muncii lor într-un cadru reglementat.

Muncile casnice reprezintă în ţările industrializate între 5% şi 9% din totalul angajărilor. Munca la domiciliu este în continuare subevaluată şi invizibilă, fiind prestată de către femei în proporţie de 83%, dintre care multe sunt emigrante sau fac parte din comunităţile defavorizate şi sunt expuse în principal discriminării în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi altor încălcări ale drepturilor omului. Ratificarea şi punerea în aplicare a convenţiei nu numai că ar îmbunătăţii situaţia unui număr mare de femei pe piaţa muncii casnice, garantându-le condiţii de muncă decente, ci ar spori şi gradul lor de integrare socială. Rezultatul ar fi reducerea numărului de lucrători săraci, răspunzând nevoilor uneia dintre cele mai vulnerabile categorii de lucrători.

În sectorul muncii casnice se înregistrează un nivel ridicat de relaţii de muncă informale şi nedeclarate. Punerea în aplicare a convenţiei va soluţiona problema muncii nedeclarate, făcând posibil ca locurile de muncă precare din domeniul îngrijirii la domiciliu să fie transformate, atunci când este posibil, în locuri de muncă decente, bine plătite şi durabile.

Având în vedere faptul că în România s-ar încadra în această categorie peste 600.000 de persoane, dată fiind şi nevoia creării de locuri de muncă noi şi legale, CNS "Cartel ALFA" solicită Guvernului României să declanşeze de urgenţă procedura de ratificare a documentelor adoptate de Organizaţia Internaţională a Muncii.

Primul pas în campania 12 din 12 îl constituie organizarea de mese rotunde în vederea ratificării Convenţiei 189 de către România până la sfârşitul anului 2012.

In data de 10.03.2012 presedinta Comisiei de Femei a Sindicatului Energia Rovinari, Nicol Sabou a organizat o dezbatere pe baza Conventiei si a Recomandarii 201/2011. In cadrul intalniri a fost prelucrata si Legea 25/2012 privind combaterea violentei in familie. Aceasta actiune a continuat cu masa festiva organizata cu ocazia zilei de 8 Martie - ziua femeii , sarbatorita de un numar apreciabil de salariate.

Felicitari doamnei presedinte si membrelor Sindicatului Energia Rovinari. Evenimentul a fost mediatizat de Confederatia Internationala a Sindicatelor.

 

Manuela Dogaru – Preşedintă Comisia Naţională de Femei FNMEStiri si evenimente

Seminarul international EZA "Cum poate dialogul social sa rezolve criza locurilor de munca?", 9-12 Iunie 2011

Download prezentare [...]

Detalii

Consiliul General "Cartel Alfa" 18-20 iunie, Mamaia,"Munca decenta"

În raportul sau din 1999 la Conferinta Internationala a Muncii, directorul general al BIT, exprima speranta ca este dat fiecarui barbat si fiecarei femei si acceada la o munca decenta, productiva, exersata fara constrangeri, în conditii de [...]

Detalii

Toate stirile si evenimentele