f
n
m
e


 
Ziua Minerului August 2009

Comisia de femei a F.N.M.E. adresează un mesaj de felicitare minerilor cu ocazia "Zilei Minerului", sărbătoarea lor traditională. Le urăm succes în dificila lor activitate. Dragostea de viată, speranta zilei de mâine, dorinta pentru o lume mai bună si toate gândurile de bine sunt cuprinse în eternul si sublimul salut al minerilor: NOROC BUN ! Si să nu uităm că nici o economie din lume nu poate functiona mult timp fără resurse minerale!
De mult timp s-a împământenit obiceiul ca o data pe an, cuprinsi de acelasi spirit de solidaritate, minerii să-si sărbătoreasca ziua lor - Ziua Minerului. O zi în care să ne aducem cu piosenie aminte de cei dispăruti în accidentele de muncă, dar si o zi a sărbătorii de suflet.
Mineritul românesc are o bogată traditie. Resursele naturale ale tării, fie că e vorba de sare, aur, cărbune sau cupru, sunt scoase la suprafată prin munca grea si plină de privatiuni a minerilor. Ei sfredelesc pământul la adâncimi de sute de metri, activitatea lor fiind vitală pentru securitatea energetică a fiecarui stat.
Sectorul mineritului a generat, după 1989, din cauza încercărilor esuate de restructurare: scăderea bruscă a economiei unor regiuni miniere, amplificarea problemelor sociale si de mediu în aceste regiuni si accentuarea sărăciei. Cândva, în Europa, inclusiv în tara noastră existau foarte multi mineri. Astăzi au mai rămas putini. Un proces amplu de restructurare a mineritului, a zguduit din temelii aceasta milenară profesie.
Reasezarea mineritului românesc pe o temelie economică solidă, salvarea părtii sale viabile, în perspectiva unei strategii energetice întelepte, retehnologizarea si modernizarea, valorificarea eficientă a resurselor minerale indigene, iată câteva deziderate ce trebuie îndeplinite.